Mahkemeden alınan para helal mi?
İslam dininin katı kurallarına aykırı olmayan ve yürürlükteki mevzuata uygun olarak yapılmış bir iş sözleşmesi söz konusu ise, taraflardan birinin haksız uygulaması nedeniyle açılan davada mahkemece verilen tazminatın, mahkemeye sunulan somut deliller ve doğru beyanlar dikkate alınarak ödenmesi dinen caizdir.
Mahkemede hangi faiz uygulanır?
21 Mayıs 2024 tarihli ve 32552 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 8485 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizi Kanunu’nun 1. maddesinde düzenlenen kanuni faiz oranının, 1 Haziran 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yıllık %24 oranında uygulanmasına karar verilmiştir.
Mahkemelerde yasal faiz nedir?
21.05.2024 tarihli ve 32552 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizi Hakkında Kanunun 1 inci maddesinde düzenlenen kanuni faiz oranının 01.06.2024 tarihinden itibaren yıllık %24 oranında uygulanmasına karar verilmiştir.
Gecikme faizi helal mi?
Din İşleri Yüksek Kurulu’ndan bugün gelen cevapta, “Gecikme faizi ve faiz uygulanması caizdir” denildi.
Haram parayı nasıl helal yaparız?
Sahiplerine ulaşamazsanız, mirasçılarına vermelisiniz ve bu mümkün olmazsa, onlar adına sadaka vermelisiniz. Bu paranın sahibi bir gün karşınıza çıkarsa, ona iki seçenek sunarsınız: Ondan satın aldığınız malları ona iade edin ve verdiğiniz bağışın ödülü sizde kalır.
Dinimizde tazminat var mı?
Bu durumda haksız yere işten çıkarılan işçinin, ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı bir davranışından dolayı değil, hem sözleşmenin hem de kanun ve örfün rızasını gerektirdiği için hakkaniyet sınırları içinde kıdem tazminatı alması caizdir.
Avukatlık alacağına hangi faiz uygulanır?
Dava açma süresine kadar geçen süreye “tahakkuk eden faiz”, borçludan tahsil edilecek tutarın ödendiği tarihe kadar geçen süreye ise “tahakkuk eden faiz” uygulanır.
Boşta geçen süre ücretine hangi faiz uygulanır?
Boşta kalma ücreti, İş Kanunu anlamında ücret olarak kabul edilir. Bu nedenle, boşta kalma ücretine, İş Kanunu’nun 34. maddesi kapsamında mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.
Kanuni faiz ile yasal faiz aynı mı?
Faiz ödenmesi gereken ve bu faizin tutarı sözleşmede belirtilmeyen hallerde ödenecek faiz kanuni faiz sayılır. Kanuni faiz oranı kanunla belirlenir.
Haram olan faiz nedir?
Bir Müslüman, bir başkasının malını ancak bir mal veya iş karşılığında satın alabilir. Birinin parasını vadesi geldiği için almak: Ekonomik değeri olmayan zaman, onu hiçbir şey için almak demektir. Bu nedenle dinimiz faizi, bir başkasının malının haksız yere gasp edilmesi olarak tanımlar ve yasaklar.
İslamda kaç çeşit faiz vardır?
İslam hukukunda iki tür faiz vardır. Bunlardan biri “borç faizi” (ribe’d-düyûn) diğeri ise “satın alma faizi” (ribe’l-büyû) olarak adlandırılır. Piyasada daha iyi bilinen ve modern ekonomide faiz olarak adlandırılan riba, fıkıhta yalnızca borç faizine karşılık gelir.
Yargılama giderlerine hangi faiz uygulanır?
Mahkemenin kararına dayanak teşkil eden tarihli bilirkişi raporunda, kararda hükmedilen yargılama giderleri ile avukatlık ücretlerine, yasal faiz yerine, karar tarihinden itibaren kamu alacakları için öngörülen en yüksek oran olan aylık %1,40 oranında faiz oranı uygulanarak hesaplandığı belirtilmiştir.
1 ay gecikme faizi ne kadar?
Gecikme faizi, gecikme faizi ve cezai faiz oranı 8484 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 14 Kasım 2023 tarihinden itibaren aylık %3,5 oranında uygulanan gecikme faizi oranı, bu tarihten itibaren aylık %4,5’e çıkarılmıştır.
Gecikme cezasına faiz uygulanır mı?
Vergi Usul Kanunu’nun 112’nci maddesindeki düzenleme nedeniyle gecikme faizi oranı üzerinden temerrüt faizi alınması nedeniyle, 7782 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan değişiklikle gecikme faizi de değiştirilmiş olup, 14 Kasım 2023 tarihinden itibaren uygulanacak gecikme faizi oranı %3,5 olarak belirlenmiştir.
İcra faizi haram mıdır?
Satışa arz edilen taşınır veya taşınmaz malın talep edilen satış bedeli, dışarıdan faizli kredi alınarak ödenmişse söz konusu işlem, faizli bir borç işlemi olduğundan caiz değildir.
Emek vermeden kazanılan para helal mi?
İslam, meşru yollarla ve işlerle kazanılan kazançları Helal, diğerlerini ise Haram olarak ilan etmiştir. Bu durum genel olarak Kur’an-ı Kerim’deki yasaklar (Haramlar) aracılığıyla anlaşılmaktadır. Kur’an-ı Kerim, kumar, hırsızlık, rüşvet, karaborsa ve faiz gibi yasadışı yollarla para kazanmayı yasaklamaktadır.
İslamda kan parası helal mi?
İbnü’l-Hümâm, Fethü’l-kadîr, 10/298-299). Dolayısıyla ölenin yakınlarının böyle bir olay sebebiyle mahkemece belirlenen tazminatın tamamını (yaklaşık 4250 gram altın karşılığı en fazla) almaları caizdir ve alınan para helaldir.
Kan davası dinen caiz mi?
İslam dininin prensip ve kuralları hiçbir kan davasını meşru görmez.
Manevi tazminat helal mi?
İBL 82/1.