Muvazaalı işlem yapmak suç mudur?
2.
Muvazaalı satış nasıl ispatlanır?
Daha önce de belirttiğimiz gibi taraflar arasındaki anlaşmanın ispatı HMK m. 112’dir.
Muvazaalı işlem geçerli midir?
Çünkü bir üçüncü şahsa, bir anlaşmalı eylem yoluyla zarar vermek, ona karşı işlenmiş bir haksız fiildir. Görünürdeki işlemin geçerliliği ve ispatı bir forma bağlı olsa bile, üçüncü şahıslar, tanıklar da dahil olmak üzere her türlü delille anlaşma iddiasını ispatlayabilirler.
Muvazaa yasal mı?
Burada da şu geçerlidir: Bir gerçek veya tüzel kişi hacizden kaçınmak için malvarlığını üçüncü bir tarafa devrederse, bu borçlular arasında alacaklıyı malvarlığından mahrum bırakmayı amaçlayan bir anlaşma teşkil eder. Muvazaa davaları olarak adlandırdığımız davaların hukuki dayanağı borçlar hukuku ve icra ve iflas hukukudur.
Muvazaayı kim ispat eder?
“Bir sözleşmenin varlığını ileri süren veya onun halefi olan kişi, yani sözleşme taraflarından birine karşı dava açan kişi, bu iddiasını Medeni Kanun’un 6. maddesi uyarınca ispat etmek zorundadır.
Muvazaalı işlemler kesin hükümsüz müdür?
II. Genel kural olarak, muvazaa davası, hukuki menfaati olan kişilerin bir işlemin muvazaalı olduğunu ispat etmelerine, bu işlemin kesin olarak geçersiz olduğunu ortaya koymalarına ve hukuk dünyasında ortaya çıkan sonuçları ortadan kaldırmalarına olanak tanıyan bir dava türüdür.
Muvazaalı satış cezası nedir?
2. Malvarlığını gizlemek, kaçırmak, gizlice devretmek veya sahte borç kabul etmek veya makbuz düzenlemek suretiyle haksız yere imha eder veya azaltırsa ve “geri kalan malvarlığı borçları karşılamaya yetmezse” altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Hâkim muvazaayı resen dikkate alır mı?
Geçersizlik her zaman ileri sürülebilir. Taraflar bir anlaşmadan dolayı geçersizlik iddia etmeseler bile, hakim sözleşmenin muvazaalı olduğunu varsayabilir. Bir anlaşmadan dolayı geçersiz olan bir sözleşme, ancak belirli bir süre geçtikten sonra veya bu sözleşmenin taraflarının rızasıyla geçerli hale gelir.
Babanın oğluna yaptığı satış bozulur mu?
Bir baba tüm mal varlığını istediği çocuğa verebilir mi? Bir babanın mirasını tek çocuğuna bırakıp bırakamayacağı sorusuna gelince, ölen kişinin hayatta olduğu sırada yasal olarak bağlayıcı bir vasiyetname beyanı ile yapılan işlemlerin geçersiz olduğu iddia edilemez. Ancak ölen kişinin ölümünden sonra diğer mirasçıların tazminat talep etmesi mümkündür.
Mal kaçırma davasını kazanan var mı?
Bu tür davaların sonuçları, davanın özelliklerine, delillere ve mahkeme prosedürüne bağlı olarak değişebilir. Elbette, mirasla ilgili bir mal hırsızlığı davasını kazanmak mümkündür. Davanın kazanılıp kazanılmayacağı, davanın delillerine, tarafların iddialarına, mahkeme prosedürüne ve mahkemenin değerlendirmelerine bağlıdır.
Kimler muvazaa iddiasında bulunabilir?
Taraflar, herhangi birine karşı işbirliği iddiasında bulunabilir. Bu kuralın istisnaları vardır; işbirliği iddiası, borcun yazılı bir ikrarına dayalı gizli bir anlaşma yoluyla iddiayı edinen iyi niyetli üçüncü kişilere karşı ileri sürülemez.
Kaç çeşit muvazaa vardır?
Anlaşma türleri İki tür anlaşma vardır. Bunlar mutlak ve bağıl anlaşmalardır.
Muvazaalı satış nasıl ispat edilir?
Anlaşmaya dahil olan tarafların tespiti delilde önemli bir rol oynar. Anlaşma sözleşmesi yazılı olarak düzenlenmişse, taraflar arasındaki anlaşmanın ispatı için yazılı delil de gerekir. Ancak anlaşmaya dahil olmayan üçüncü bir kişinin anlaşma iddiasını her türlü delille ispatlaması mümkündür.
Muvazaa suç mudur?
Bu durumda borçlu, malvarlığını kaçırma ve yok etme gibi yöntemlere başvurarak alacaklısına zarar verir. Borçlu ayrıca, alacaklısına zarar veren anlaşma ve dolandırıcılık gibi yöntemlere de başvurabilir. Buradaki suç İcra ve İflas Kanunu’nda düzenlenmiştir. Suçun cezası Türk Ceza Kanunu’nda öngörülmüştür.
Mal kaçırma davası kaç yıl sürer?
Günümüzde bir Muris Collusion davasının ortalama 2-2,5 yıl sürdüğünü söyleyebiliriz.
Muvazaanın cezası nedir?
Hapis cezasının uygulanması altı aydan üç yıla kadar değişebilir. Birinin malını veya bir kısmını mülkünden çıkarmak. Malları imha etmek veya değerlerini azaltan eylemlerde bulunmak. Hileli bir anlaşma (gizli anlaşma) yoluyla bir başkasına mal transfer etmiş gibi davranmak.
Muvazaalı satış geçerli mi?
Zira nispi muvazaa halinde gizli işlem, işlemin kanunen gerekli olup olmamasına göre geçerli veya geçersizdir. Örneğin muvazaalı işlemin konusu taşınır bir mal ise, görünürdeki satış sözleşmesi muvazaa sebebiyle geçersiz olsa bile bağış sözleşmesi geçerlidir, zira taşınır mal bağışında şeklin önemi yoktur.
Muvazaalı icra takibi suç mudur?
Örneğin, sahte senet düzenleyerek borçluya karşı icra takibi başlatan, borçlunun hileli işlemlerine katkıda bulunan ve sorumluluğunun artmasına katkıda bulunan kişi, suça yardım ve yataklık hükümleri uyarınca cezalandırılacaktır.
Hangi durumlar mal kaçırmaya girer?
Miras yoluyla mal kaçakçılığının sorun olduğu durumlarda karşımıza iki süreç çıkmaktadır. Biri, tarafların aslında yapmak istedikleri ancak bazı sebeplerden dolayı sessiz kaldıkları bağışlama süreci; diğeri ise görünüşte bir satış veya ölüme kadar bakım sözleşmesi yapılmasıdır.